4 Ağustos 2013 Pazar

KUŞU KASABASININ - KÖYÜNÜN GEÇİM KAYNAKLARI



A) TARIM
      Kuşu’nun arazisi kendine göre hayli geniş olmakla birlikte, bu arazinin büyük bir bölümü coğrafi yapı olarak engebelidir. Bu yüzden tarım hayli zor ve meşakkatlidir buna rağmen, tarlanın özellğine göre hemen herkes sahibi olduğu tarlada yetişebilecek ürünleri eker, biçer. Ürün olarak genelde kuru tahıl tabir edilen arpa, buğday ve nohut en çok ekilen türlerdir. Bunun yanında, eskiden çok ekilen burçak,yulaf, mürdük ve mercimek gibi ürünler son yılarda pek ekilmemektedir.Bu tahıl ürünlerinden başka ayçiçeği, sulak yerlere ekilen fasülye, şeker pancarı ve mısırın da hatırı sayılırbir yeri vardır Kuşu tarımında. Sebze, kavun ve karpuz ise ticari bir amaç için değil, evde ihtiyacı giderecek kadar yapılır.
      Kuşu’da, önceleri de var olmakla birlikte özellikle son yıllarda vişneciliğe aşırı bir rağbet vardır. Böyle giderse, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Kuşu,önemli vişne merkezlerinden birisi olacaktır. Vişneye olan aşırı talebin sebebi de daha az bakım, daha az masraf ve özellikle kuru tahıla göre çok daha karlı olmasıdır.
        Kasabamızda kabak yetiştiriliciliği ile çok az olan çilek üretimi diğer tarımsal faaliyetler arasında sayılabilir.

           B) HAYVANCILIK
Kasabamızda  son yıllarda özellikle küçük baş hayvancılık adeta can  çekişmektedir. Önceleri çok sayıda olan koyun, keçi  gibi küçük baş hayvanlar şimdilerde yok  denecek kadar azalmıştır. Büyük kıran  ve  küçük kıran  adlarıyla bilinen  ve dört  bin  dönümün  üzerinde  merası bulunan Kuşu’ da  küçük baş  hayvancılığın  ortadan  kalkmakla  yüz yüze  gelmesinin  en büyük  sebebi  ise ,  şimdiki gençlerin  hayvancılığa  rağbet  etmemesidir. Kasabamıza, büyük baş  hayvancılıksa  hemen hemen  süt  inekçiliğine dayalıdır. Yapabildiği  ve bakabildiği kadar  evinin altında, ahırında süt ineği yetiştiren  halk, sütün son yıllarda  pazarlamasındaki kolaylık, bakımının  küçük baş  hayvanlara göre  kolay olması  ve hayvanın  yavrusunun  da iyi  para etmesi gibi  sebeplerle bu yola yönelmiş ve kaliteli süt inekçiliği  hayli  yaygınlaşmıştır.  

          C) HALICILIK
Kuşu ‘ da dokumacılığın geçmişi çok eskilere gitmekle birlikte , son yıllarda  dokumacılık, halı dokumacılığıyla  eş anlamlı görüldüğü için, bu bölümü  “ Halıcılık “  başlığı  altında  toplamayı  uygun  gördük. Dokumacılık deyince  eskiden  kilim,  çul , heybe , torba , çuval gibi eşyalar akla gelirdi. Desen  desen , rengarenk yün  kilimler evlerin oturma odalarını  süsler ve her evde de  bulunmazdı.Bu kilimler, şimdilerde  eski  kıymetini, görkemini kaybetti. Kilim dokumayı da  yaşlı kategorisine  alabileceğimiz kadınlar biliyor. Bir  müddet sonra muhtemelen onlar da olmayacaklar.heybenin iki çeşidi vardı ;Pazar heybesi ki ,adı üzerinde pazara ,düğüne derneğe giderken kullanılır.diğerine göre daha küçük daha kibar daha kullanışlı.eğerlik denilen heybenin ortasındaki bölüm  ortasından ikiye ayrılmıştır.Yünden dokunmuş olup desenlidir.diğer heybe ise gündelik işlerde kullanılır,genelde de tohum heybesi denir,tarlaya tohum götürmek  ve saçmak için çokça kullanıldığından  … Bu heybe keçi kılından yapılır diğerine göre daha özensiz dokunmuş ve daha kabadır. Çuvallar harmandan ekin getirmek ve evde ambar vazifesi görmek için kullanılır…..
Bunlarda yün ve keçi kılından olmak üzere iki çeşittir. 
     Halıcılık ,çok eski değildir kuşu da takriben 40-45 yıllık bir tarihi vardır.yakın bir geçmişe kadar kaba halı tabir edilen halıdır.Dokunan halıların ortak özelliği halı 
Halı dokumanın o kadar kolay olmadığını  bir manide kısaca anlatmıştır insanımız;
”Halı dokurum halı
Halı tüccarın malı
Hayı dokuyan kızların
Benizleri sap sarı” 

         D) NAKLİYECİLİK
Kuşu’da hatırı sayılır bir geçim kaynağı da nakliyeciliktir. Çevremizde ,nüfusa göre en çok kamyon bizde vardır.çok eskilerde at,eşek,ve hatırla yörenin  nakliyecisi olan kuşulular bu mesleği şimdilerde de  sabırlı ve inatla  diyoruz zira memleket ekonomisinde onlarıda ilgilendirmektir ve bozulan piyasa şartları sebebiyle  çoğu iş bulamamakta ve  belki de bazıları maliye,bağkur gibi zorunlu giderlerini ödemekte zorluk çekmektedirler.

          E) TAVUKÇULUK
Kasabamızda son yıllarda et tavuğu yetiştirmek için 40 civarında kümes yapılmış olup bu kümeslerin yaklaşık 300.000 canlı hayvan kapasitesi mevcuttur. Etlik piliç yetiştiren  büyük firmalara fason olarak yetiştirilen tavuklar kasaba halkı için önemli bir gelir kaynağıdır ancak  ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntısı maalesef  bu sektörü  de etkilediği için bu sektördeki sıkıntıdan dolayı halkımız istediği kazanca ulaşamamaş ve kümeslerin çoğu boş bulunmaktadır

F-OKUMAK......

HABER KAYNAĞI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder